Toxocara canis ve T. cati
Viseral Larva Migrans ve Oküler Larva Migrans (VLM sendromu), 1952’de New Orleans’ta Beaver ve arkadaşları tarafından tanımlanmıştır.
Sıklıkla küçük çocuklarda görülür. Bir yıldan fazla sürebilir.
Ciddi komplikasyon retinada granülomatöz reaksiyonlu göz invazyonu (oküler larva migrans).
Zoonotik enfeksiyondur. Köpeklerin %10’unda, yavru köpeklerin %90’ında bildirilmiştir.
Döngüsü ve Morfoloji
İnsanlara köpek ve kedilerden Toxocara canis veya Toxocara cati yumurtaları ile bulaşır.
Yavru köpekler larvalarla enfeksiyondan 2 haftada sonra yumurta dökmeye başalar. Yavru kedi ve köpekler 3 ila 6 aylıkken enfeksiyonlardan genelde kurtulur.
Yumurtalar dışkıyla dökülür 2-3 haftada olgunlaşıp bulaşıcı hale gelir.
Yumurtalar fekal-oral yolla insana geçtikten sonra, ince bağırsakta açılır, larvalar bağırsak mukozasından girer ve karaciğere göçer. Karaciğerden akciğerleri ve/veya vücudun diğer kısımlarına göçe devam eder. Göç sırasında larvalar bağırsağa dönselerde olgunlaşmazlar.
Larval 0.5 mm x 20 μm boyutundadır. Çiğ etlerle de bulaştığı bildirilmiştir.
Hayvanlarda transplasental ve laktojenik geçiş olmasına rağmen insanlarda bilinmiyor sadece Toxocara titreleri pozitif gebelerin düşük yaptığını gösteren çalışmalar vardır. Çoğu enfeksiyon muhtemelen asemptomatik. Visseral larva migrans genellikle T. canis veya T. cati ile ilişkilendirilmiş olsada diğer helmintlerlede bağlantılıdır.
Klinik Hastalık.
Larva sayısına ve ilgili dokuya bağlıolarak asemptomatikten şiddetli hastalığa kadar değişebilir.
Larvalar sıklıkla karaciğerde ve akciğerlerde kalır ve burada yoğun fibröz doku içinde kapsüllenirler. Nadiren santral sinir sistemi tutulumu görülür.
Tanı
Ateş, karaciğer büyümesi, pnomonide düşünülür. Hipereozinofili ve köpek yavrusuyla temas hikayesi önemli. Seroloji testlerin pozitifliği tanıya götürür.
Astımlılarda pozitiflik gözlenmiştir. IgE/anti IgE kompleksleri tip III alerji bulguları vardır.