TAENIA SOLIUM

TAENIA SOLIUM 

YAPI

T solium’un  (domuz şeridi) skoleksi, dört emici ile birlikte çalışan, çift sıra halinde düzenlenmiş keskin dikenli kancalardan oluşan rosteller denen kaslı çıkıntıya sahiptir. Gebe segmentlerinde uterusun dışa dönük dallarının sayısı T saginata’dan çok daha azdır. Solucanın boyu 3-5 m uzunluğundadır. Kliniği T saginata’ya benzer.

YAŞAM DÖNGÜSÜ

T solium’un yaşam döngüsü, domuzun ana ara konakçı olması dışında, T saginata’nınkine benzer. Hamile segmentler daha az hareketli olduğu için dışkıda kalır. Domuzlar dışkı ile beslenen hayvanlar olduklarında domuzlara geçme şansı artar. İnsan dışkısı ile bulaşlı besinleri tüketen insanlar dışkıdaki yumurtalarla enfekte olarak domuzlarda olduğu gibi döngü ile larva enfeksiyonu ve sistosercosis geçirir. 

Patogenez

T solium’un çengelli skoleksi, bağırsakta ağrıya ve inflamatuar yanıta neden olsada semptomlar hafiftir. Ancak larva enfeksiyonu (sistoserkosis) önemli bir tehlikedir. Seyrin ciddiyeti sistisers sayısına bağlı olarak değişir. Enfeksiyon kaslarda, deri altı dokuda, gözde ve sıklıkla merkezi sinir sisteminde özellikle beyinde gelişir. Bulgular genellikle epilepsi, zihinsel sorunlar, hidrosefali, gibi beyine yöneliktir. Skoleksin ölümünden sonra fibröz kapsül içinde kalifikasyon gelişir.  

EPİDEMİYOLOJİ

T solium, T. seginata’dan farklı olarak yumurtası insan tarafından yendiği zaman, larva barsakta yumurtadan çıkarak sistemik olarak yayılır insan sistiserkozuna neden olabilir. Ölüp, kalsifiye olan sistiserkozisler radyografide görülür. 

TEŞHİS

Tanısı zordur. Subkutan nodüller gözlemlenebilir. Enzim immünosorbent testi (ELISA), Yumuşak doku ve kafa radyografilerinde kalsifiye alanlar, oval kistler (4-10 mm   2-5 mm) ve intra kranial basınç artmasına ait bulgular görülür. Yumuşak doku veya beyin kalsifikasyonları tanıda önemlidir. Tanıda bilgisayarlı tomografide kullanılır. 

KONTROL

Yumurtaları çevre şartlarına dirençlidir. Lağım sularında aylarca kalır. Yumurtalarla kirlenen su ve besinleri tüketen insanlara ve domuzlara bulaşarak enfeksiyona neden olur. Besinlerin ve suların kontrolü önemlidir. Ayrıca çiğ domuz eti tüketimide bulaş yollarından biridir. Çiğ domuz eti tüketimi önlenmelidir.

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın