Strongyloides stercoralis

Strongyloides stercoralis

1900’lerin başlarından beri bilinir. Sıcak bölgelerde yaygındır, soğuk iklimlerde de yaşayabilir. Coğrafyası kancalı kurtlarınki ile uyumludur. En sık saptanan helmint olduğu bildirilmektedir. 

Herhangi bir nedenle bağışıklık baskılanırsa, hiperenfeksiyon sendromuna ve ölüme yol açabilir.

Yaşam Döngüsü ve Morfoloji

İnsan enfeksiyonu, filariform larvaların (enfektif larvalar) topraktan deriye nüfuz etmesiyle gerçekleşir. Toprakta veya suda birkaç gün yaşayabilen, uzun ve narindir (630X16 μm) larvaları vardır. Kan yoluyla akciğerlere alveollere, bronş, trakea ve farinkse göç ederler. Tekrar yutularak  duodenum ve üst jejunumun mukozasına girerler. İki haftada erişkin forma dönerler.  Dişiler oval ve ince kabuklu, kancalı kurtlardan daha küçük 50-60 X30-35 μm boyutlarında yumurta üretmeye başlarlar.  Yumurtadan çıkan efektif olmayan rabditiform larvalar dışkıyla dışarı atılır. Toprakta erkek ve dişi enfektif filariform larvalara dönüşürler. Yeni konaklarını deri yoluyla enfekte etmeye hazır olurlar.  

Klinik

Ciltte eritematöz lezyonlar kısa süreli görülür. Larvaların deri içindeki göçleri sırasında göç yolları boyunca beliren ürtiker tarzı lezyonların oluşturur bu klinik duruma larva migrans (Larva currens) denir. 

Anüsün yakınında hızlı ilerleyen lineer ürtikeryal yol oluşur. Bu izler, parazitin ilerleme hız olan saatte 10 cm kadar hızlı ilerleyebilir. Ani başlar ve 12-18 saatte kaybolur. Larvaların cilt içindeki hareket yolu boyunca allerjik ürtiker igörülür. 

Akciğer aşamasında, ateş, öksürük, vizing, solunum sıkıntısı gibi pnomoni bulguları gözlenir. 

Barsaklara yerleştiğinde, ishal, karın ağrısı yapar. Kronik durumlarda eozinofili gözlenir. 

Hiper enfeksiyon: immün sistemi baskılanmış kişilerde görülür. Kardiovasküler, pulmoner, gastrointestinal, kutenöz semptomlar gözlenir. Bazen barsakta oluşan lezyonlar nedeni flora elemanlarının oluşturduğu sepsis ve menenjitin tablolaya eşlik ettiği ciddi bir hastalıktır.

Tanı

Semptomlar ve hikaye ile şüphelenilir. Duodenum, balgam ve dışkı örneklerinde yumurtalarının görülmesi ile tanı doğrulanır.  

Korunma, hijyen kuralarına uymak, çıplak ayakla gezmekten, toprağa direkt dokunmaktan kaçınmak. Kırsal alanda insanların eğitimi, kanalizasyon sistemlerinin sağlıklı hale getirilmesi. 

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın