Sestodlar

Skoleks: solucanın başıdır, son konağın bağırsağına yapışır. Uç kısmında suckerlar (emme organı), kancalar ve rosteller denen kaslı çıkıntı bulunur. Bazı türlerde, scolex’e, vantuz gibi işlev gören “emme olukları” hakimdir. Diğer türlerde bağlanmaya yardımcı olan kancalar ve emiciler vardır.

Vücut sistemleri

Ana sinir merkezi, skoleksde bulunan bir serebral gangliondur. Motor ve duyusal innervasyon, skoleksin içindeki sinirlerin sayısına ve karmaşıklığına bağlıdır. Duyusal fonksiyon, hem dokunma hem de koku ve tat fonksiyonlarını içerir. Vücut boşlukları ve sindirim sistemi yoktur. Besinleri barsaktan absorbe eder. 

Boyun: skoleksin hemen ardında yer alıp segmentleri üretildiği kısımdır.

Proglottidler: segmentleridir. Skoleks bağlı ve canlı olduğu sürece, skoleksin boyun bölgesi tarafından sürekli olarak üretilir. Yeni gelen öncekinin önünde yer alır ve sona doğru gittikçe olgunlaşır. Yumurta dolu son segmentler konakçı barsağına bırakılır.  Proglottidler dışkı ile yada bağımsız hareketler ile taşınırlar. Diğer bazı yassı solucanlar gibi, cestodlar da atılım için proglottidlerde bulunan alev hücrelerini (protonefridia) kullanır.

Bulaş: 

Fekal- oral bulaş: Domuz, sığır, koyun, köpek, balık gibi hayvanların dışkıları ile atılan segmen ve yumurtalarla kontamine olan toprak, gıda ve sular aracılığıyla oral olarak alınır. Yumurtalar yutulduktan sonra, bağırsaklarda açılır larvalar açığa çıkar. Larvalar akciğerler, karaciğer ve diğer dokulara giderek kistler oluşturur.

Larva Kistlerinin Yutulması ile bulaş: Parazit ara konak olan hayvanların kas dokusunda içinde larvalar bulunan kistler oluşturur. Bu hayvanların etlerinin çiğ yada az pişmiş şekilde tüketimi ile insana geçer. Yutulan larvalar barsaklarda yetişkin sestotlara (tenyalara) dönüşür.

Yetişkin tenyalar 20-25 yıl kadar yaşayıp, 10-15m kadar uzunluğa ulaşabilirler. Bazıları bağırsak duvarlarına yapışarak tahrişe veya hafif iltihaplanmaya neden olurken, diğerleri dışkıya geçip vücuttan atılabilir. Diğer tenyalardan farklı olarak, cüce tenya tüm yaşam döngüsünü tek bir konakta tamamlayabilir. Hijyen koşulları yetersiz olduğunda insan dışkısı ile atılan yumurtalarla tekrar enfekte olabilir.

insanda enfeksiyon yapan türleri: Tenia seginata, Tenia solium, Tenia multiceps, Ecinococcus granulosus, Ecinococcus multicularis (multikülat veya alveolar ecinococcus), Hymenolepis nana, Hymenolepis diminuta, Dipylidium caninum, Diphyllobothrium latum, Spirometria.

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın