PASTEURELLA
Pasteurella cinsinin taxonomisi henüz tam oturmamıştır. P. multocida, septica ve gallicida alt türlerine ayrılabilir; P. canis, P. dagmatis ve P. stomatis insanlardan izole edilen diğer türlerdir.
Küçük hareketsiz, sporsuz, Gram negatif, kokobasildir. Genelde bipolar boyanır. Aerobik ve fakültatif anaerobiktirler. Çoğu katalaz ve oksidaz pozitiftir. Nitratları nitritlere redükte ederler.
Pasteurella spp. köpekler ve kediler dahil olmak üzere sağlıklı ve hastalıklı hayvanlarda yaygındır. Hayvanların nazofarenks ve diş etinde yaşar. İnsanlara hayvanlarla temas sonucu, ısırık, yaralanma veya kaşıma ile bulaşır.
Pasteurella multocida’nın insanda çoğunlukla yara ve yumuşak doku enfeksiyonu yapar. Daha az sıklıkta solunum yolu enfeksiyonu ve menenjit, diyalize bağlı peritonit, endokardit, osteomiyelit, idrar yolu enfeksiyonu ve septisemi yapar. Enfekte kedi ısırığı yaraları önemli ölçüde Pasteurella içerir. Orofaringeal kolonizasyon oranı kedilerde köpeklerden daha yüksektir.
Virülans faktörleri kapsülleri, lipopolisakkaritleri, sialidazlar, hiyalüronidaz, yüzey adezinleri, demir alıcı proteinler ve Pasteurella multocida toksinidir (PMT). Güçlü bir mitojen olduğu için PMT’nin potansiyel bir kanserojen olduğu düşünülür.
P. canis (köpeklerden), P. dagmatis ve P. stomatis (köpeklerden ve kedilerden) ile insan enfeksiyonu vakaları nadirdir.
Enfekte köpek ısırığı yaralarından izole edilen P. canis en yaygın türdür
P. dagmatis pnömoni, peritonit, septisemi ve endokardit; enfeksiyonları bildirilmiştir.
Domuz ve at ısırıklarından da pasteurella enfeksiyonları gözlenmiştir.