HYMENOLEPIS NANA, Cüce tenya

YAŞAM DÖNGÜSÜ

Ara konakları böcek ve kabuklular, son konak insandır. Dışkı ile atılan gebe segmentin parçalanması ile açığa çıkan yumurtalar çevreyi kontamine eder. İnsana yumurta ile bulaşlı besin ve suların tüketilmesi ile  fekal-oral bulaşır. Yumurtalar duodenumda açılır. Açığa çıkan onkosferler barsak villuslarına girer. Bir hafta içinde skoleks ve boyundan oluşan sistoserkoid larva gelişir. Larvanın scolexi mukozaya tutunur. Bir haftada tam boyuta ulaşır.

Yetişkin solucan  15 x50 mm boyutlarında, eni boyundan daha geniş, küçük bir tenyadır. Skoleksi, tek sıralı kancaları olan, geri çekilebilen, rostelluma ve dört emiciye (sucker) sahiptir. İmmatür, matur ve gebe segmentler taşır. Gebe segmentler parçalandığında yumurtalar açığa çıkar.  Bağırsakta parçalanma sonucu açığa çıkan yumurtaların bir kısmı dışkı ile atılırken diğer kısmı  barsak villuslarına tutunarak bir iç döngü başlatır otoenfeksiyona neden olur. 

Solucanlar yaşam süresi bir iki aydır. Kemirgenler solucanları barındırarak çevreyi enfekte ederler ve insanlara için bir rezervuar oluştururlar.

Tahıl böcekleri, pireler veya kemirgen dışkılarıyla beslenen böcekler, H nana yumurtalarını yutar. Kazara çok küçük olan (2-3mm) bu böcekleri yiyen insanlara geçer. Böcekdeki yumurtadan çıkan larva insan bardağında villuslara tutunur insan döngüsünü başlatır.

Villuslarda oluşan sistiserkoidler patolojik açıdan çok önemli olmasada yetişkin solucan sayısı (otoenfeksiyonunda etkisi ile) çok fazla ( binlerce) olduğunda semptomlar gelişir.  Çocuklar 

özellikle büyük solucan yüklerine maruz kalabilir ve şiddetli bağırsak semptomları gösterir.

EPİDEMİYOLOJİ

Çin ve Hindistan gibi kalabalık ülkelerde en yaygın insan cestodudur. Bulaş yolu fekal -oraldır. 

Hijyen kuralları yetersizliği nedeni ile böcekler, kemirgenler, insanlar aracılığı ile yumurtaların diğer insanlara yayılması ile gerçekleşir. Kışla , hapishane gibi toplu yaşam alanlarında sık gözlenir. 

KLİNİK VE TANI

Enfeksiyon sıklıkla asemptomatiktir. Yetişkin parazit yükünün fazla olduğu enfeksiyonlarda mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve baş dönmesi, enterite neden olabilir. 

Mikrobiyolojik tanı dışkıda yumurta araştırmasıdır. 

KONTROL

Hijyen (temizlik) kurallarına uymak, gıda ve suyun fekal kontaminasyonunu önlemek, kemirgen ve böcek kontrolü (özellikle pire ve tahıl böceklerinin kontrolü) gereklidir.

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın