E. coli dünya yaygındır. E. histolytica gibi, daha sıcak iklimlerde daha yaygın olma eğilimindedir,
Yaşam döngüsü, E. dispar ile aynıdır. kist ve trofozoitleri vardır. Kistlerle kirlenmiş besin ve sularla fekal-oral bulaşır. trofozoitleri ve kistleri dışkı ile atılsada trofozoitler dış ortama dayanmadığı için ölür. kistler bulaşı sağlar.
Trofozoitler, E. histolytica veya E. dispar’ınkinden biraz daha büyük olma eğilimindedir ve 15 ila 50 µm arasında değişir. Geniş, kısa psödopodlarla ağır hareket eder.
Islak preparatlarda patojenik olmayan E. coli’yi patojenik E. histolytica’dan ayırt etmek son derece zor olabilir. Boyalı preparatta çok sayıda vakuol ile granüler görünür. Çekirdek orta büyüklükte, karyozom eksantrik pozisyonundadır.
Nükleer membran üzerindeki kromatin genellikle kümelenmiş ve yerleşimi düzensizdir. Bağırsak yolunda eritrosit varsa, E. coli bakteri yerine bunları da yutabilir.
Erken kistler kıymık şekilli düzensiz kromatoidler ve yoğun glikojen kitlesi içerir. olgunlaştıkça kromotoid çubuklar kaybolur. 8 çekirdekli kistler oluşur. Çekirdek sayısı bazen 16 ya kadar ulaşır. çekirdek sayısı E. histolytica dan ayırımda önemlidir.
Kist ıslak preparasyonda görülebilir Bazen, trikrom yaymalarda kistler çarpık ve biraz pembe görünür.
Çalışmalar, kist alımından sonra, metakistin sitoplazma bölünmesine uğradığını ve böylece bağırsak lümeni içinde büyüyecek ve bölünecek olan metakistik trofozoitler haline geldiğini göstermektedir.
Mikroskobik olarak E. histolytica, E. dispar, E. moshkovskii ve E. coli’nin morfolojileri çoğu evrede birbirine benzer sadece olgun kisler ile ayrılır. Bu dört türün yalnızca E. histolytica patojen kabul edilir ve yalnızca onun için tedavi önerilmektedir. Bu nedenle birbirinden ayrımları önemlidir. Dördü aynı kişide aynı anda da bulunabilir. Tiplendirme için detaylı testlerin uygulanması gereklidir.
Epidemiyoloji korunma: Fekal oral bulaştığı için kişisel hijyen önemlidir.