DIPHYLLOBOTHRIUM LATUM

DIPHYLLOBOTHRIUM LATUM

BALIK Tenyası

Genellikle asemptomatiktir. Bazen yorgunluk, karın ağrısı, ishal, kusma, baş dönmesi, el-ayak parmaklarında uyuşma olabilir. Eozinofili görülebilir.

Yapı

Çok büyüktür. 10 m uzunluğa ulaşabilir.  3.000 ila 4.000 segmentten oluşur. Pseudophyllidea takımının bir üyesidir  Yetişkin formunun scoleksi bir çift emme oluğuna sahiptir. Rozet şeklinde uterusu ve bir rahim deliği bulunur. Günde bir milyon kadar yumurta üretebilirler. Yumurta atılımı sağlam segmenlerin kopup atılması şeklinde değil, yumurtaların rahim deliğinden dışarı dökülmesi şeklinde gerçekleşir. ölene kadar yumurta üretirler.

Tatlı su balığı tüketen insan ve hayvanların dışkıları ile göllere ve tatlı sulara ulaşan yumurtalardan çıkan kirpikli, yüzen coracidium denen larvaları bırakır. Birincil konakçı olan su pireleri (birincil konakçı,) coracidiumları yer. Coracidiumlar  procercoid’e dönüşür. Procercoid larvayı içeren su piresini tüketen küçük balıklarda larva Plerocercoid (sparganum) forma döner. Kistsiz, segmentsiz bir larva olan sparganumu içeren küçük balıklar büyük balıklar tarafından tüketilir. Plerocercoid balığın fasya veya kaslara geçer. Büyük balıkların insanlar tarafından çiğ tüketilmesi ile son konaçıya geçmiş olur. Plerocercoidler ince barsaklarda yetişkin tenyaya dönüşür. 

Birkaç ay içinde 5-10 m uzunluğuna ulaşır. Kliniğinde tenya

tarafından B12 alımı nedeni ile megalobalstik anemi göze çarpar. 

Korunmada tatlı su balıklarının çiğ tüketilmemesi önemlidir. Tam pişmiş yada -10 C de 15 dk dondurulması plerocercoidleri öldürür. Kanalizasyonların göllere akıtılmadan önce arıtılması diğer bir önemli önlemdir.

TEŞHİS

Dışkıda oval, operküle yumurtalar tanı koydurucudur. Dışkıda bazen karakteristik rozet şeklindeki uterusa sahip segment parçaları da görülebilir.

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın