Capillaria philippinensis

İlk vaka 1963 de Filipinlerde saptandı. Tayvan, İran ve Mısır, Tayland ve Japonya’dan vakalar bildirilmiştir. 

Yetişkin dişi solucanlar 2,5 x4,3 mm, erkekler ise 2,3x 3,17 mm uzunluğundadır. İnce barsak mukozasına, en sık jejunuma yerleşirler.  Küçük balıkların barsağında yaşayan larvalar, çiğ balık yenilmesi ile insana geçer. Yaşam döngüsü bilinmiyor. Dişiler, dışkıdan geçen kalın kabuklu ve ince kabuklu ve serbest larvalı yumurtalar üretir. Bunlar T.trichura’nın yumurtalarına benzer, düzleştirilmiş daha belirsiz bipolar tıkaçlı ve çizgili kabuklu daha küçük boyutlu (30-40X20 μm) durlar. Ara konak balıklar tarafından yutulan yumurtalardan çıkan larvaların olgunlaşması 3 haftadan fazla sürer. Filipinlerde insanlar çiğ balık, karides, yengeç ve salyangoz yerler. Ayrıca tarla ve sulara dışkılama eğilimlidirler. Parazit böylece döngüsünü tamamlayabilir. 

Klinik Hastalık

Semptomlar solucan yüküne bağlıdır. Kronik karın ağrısı, aylarca süren ishal görülür. Çok sayıda solucan varlığında bağırsak emilim bozukluğu olabilir. Enfeksiyonunda günde sekizin üstünde sulu dışkılama görülür. Sıvı elektrolit kaybına bağlı kaslarda  zayıflama, turgor-tonus değişimi, abdominal distansiyon ve ödem görülür. Bir kaç ay içinde pnömoni, kalp yetmezliği, beyin ödemi ve hipokalemi nedeni ile ölüm gerçekleşir. 

Teşhis

Klinik bulgular, coğrafi bölge ve alışkanlıkların bilinmesi, dışkıda yumurta ve solucanların görülmesi tanı koydurur. Gastro duodenoskopi, barsak mukozası inflamasyonu, eozinofilik granulomların görülmesi tanıyı destekler.

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın