BRUCELLA

BRUCELLA

Brucella spp. fakültatif anaerop, hareketsiz, hücre içi, küçük (0,5 ila 1,5 mm), gram negatif kokobasildir. Kapsül flagella, endospor içermez. Bazıları üremek için CO2’i tercih eder, şekerleri fermente etmezler. Oksidaz, katalaz ve üreaz testleri pozitiftir. 

Patolojisi:

Üreaz aktivitesi mide asiditesinden kaçmasını destekler. İnce bağırsaktaki safra tuzları antimikrobiyal bir role sahiptir, çünkü bazı bakterilerin zarına zarar verebilirler, B. suis, B. abortus ve B. melitensis suşları, hidrolizi katalize eden bir enzim olan kolilglisin hidrolaz enzimine sahiptir. Safra tuzlarının mikrobisidal aktivitelerini inhibe eder. Gastrointestinal sistemde bulunan kimyasal engellere ek olarak, en önemli fiziksel engel, bağırsak epitel hücrelerinin tek tabakası vardır. Brucella’nın bu bariyeri nasıl geçtiği tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır, ancak bunun, folikülle ilişkili epitel bölgesinde subepitelyal kubbenin üzerinde bulunan özel enterositler olan M hücreleri aracılığıyla olduğu öne sürülmüştür. Apikal tarafındaki M hücreleri yüksek oranda hücresel prion proteinini (Prpc) eksprese eder, bu protein bir reseptördür ve ligandlarından biri de B. abortus tarafından tip IV salgılama sistemi aracılığıyla salgılanan Hsp60 proteinidir. Reseptör ve ligandı, bakterilerin bağırsağa girişini destekler. Katalazları ile hidrojen peroksiti ve süperoksit dismutaz ile süperoksiti inaktive ederler. Onlar da apoptoz engeller, böylece enfekte olmuş hücrelerin ömrünü uzatır. Fagozom-lizozom füzyonu ve miyeloperoksidaz sistemini inhibe ederler.

Karaciğerde, kemik iliğinde ve dalakta granülomlar oluşabilir, dalak lenf nodülleri ve karaciğerin büyümesine neden olur. Brusella makrofajlar içinde kaldığından, bölgesel lenf düğümleri yoluyla dolaşım sistemine taşınır. Lipopolisakkarit ve protein antijenleri vardır. LPS ler major antijenleridir. aglütünasyon ve kompleman fiksasyon testlerinde Brucella türleri, Yersinia enterocolitica O:9, Escherichia hermannii, Escherichia coli O:157, Salmonella enterica serovar O:30, Stenotrophomonas maltophilia, Vibrio cholerae O:1, Francisella tularensis ile çapraz reaksiyonlardan da LPS ler sorumlu bulunmuştur. 

Epidemioloji :

*Brucella türü B. melitensis’tir (üç biovars) keçi, koyun ve deve, 

*B. abortus (yedi biyovar) sığır ve manda,

*B. suis (beş biovars) domuz ve çeşitli vahşi hayvanlar, 

B. canis köpekler, B. ovis koçlar ve B. neotomae çöl ve ağaç farelerinde bulunur.  B. delphini, B. pinnipedialis, ve B. ceti, deniz memelilerinden örneğin foklar, balinalar ve yunuslardan izole edilir.

Hayvanlar tarafından taşınır ve onlarda enfeksiyon ve gebe hayvanlarda düşük nedenidir. 

İnsanda enfeksiyon ağırlıklı olarak yetişkin erkekler arasında daha sıktır. Hayvanlarla teması olan kişilerde cilteki kesik ve sıyrıklardan bulaşarak meslek hastalığı oluşturur. Enfekte hayvan parçalarıyla, aerosol haline gelmiş enfekte parçacıkların solunması, kontamine spreylerin aeresollerin kullanımı ile bulaşır . Çoğunlukla süt endüstrisi profesyonelleri, veterinerler, mezbaha çalışanları, ve mikrobiyoloji laboratuvarı personeli risk altındadır. 

Klinik:

İlk saptayanlardan Bernhard Bang adına hastalığı, Bang hastalığı, Malta Humması, Akdeniz Humması, Cebelitarık Humması,  Ondülan Ateş (Dalgalı Humma), Koyun Hastalığı, Mal Hastalığı da denir.

Dünya çapında insidansı yılda 500.000’den fazladır. infektif dozu çok düşüktür (<102). B. melitensis dünyada en sık görülen türüdür. Avrupa ve bazı bölgelerde B. abortus ve suis sık görülür. 

Halsizlik, titreme, miyalji, artralji ve öksürük ile başlar. Ateş, terleme, artralji gibi klinik belirti ve semptomlar, kas ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, hepatomegali, ve splenomegali görülür. 

 Granülomlar, *tekrarlayan ateş ve titreme hastalığın karakteristiğini oluşturur.

Pratikte sık rastlanmasada bazen birkaç günde yavaş yavaş yükselen ve yavaş yavaş düşerek normale dönen. Birkaç gün ateşiz geçip tekrar aynı şekilde ateşin yükselmesi şeklinde seyreden *ondulan ateş görülebilir. Genellikle gece yarısından sonra bol terleme ile düşer.

Bakteri aralıklı olarak kan dolaşımına salınır.

Sıklıkla hastalar: yorgunluk, halsizlik, myalji ve artralji bulguları ile birlikte daha çok öğleden sonra yükselen intermittan veya remittan ateş olur. 

Remittan Ateş : Sabah-akşam ateşleri arasında 1°C den fazla fark olup sabah ateşinin 37°C nin altına inmemesidir.

İntermittan Ateş : Sabah ve akşam ateşleri arasında 1°C den fazla fark olup, sabah 37°C nin altına inmesi ile seyreden ateş.

İki ayda iyileşen enfeksiyonları akut, 2 -12 ay subakut, 12 ay üstü kronik enfeksiyon olarak gruplandırılır. 

B. melitensis, B. abortus ve B. suis, biyolojik silah olarak çalışılmaktadır.

Laboratuar testleri belirgin olmadığı için tanıda hikaye önemlidir. Endemik bölgeler seyahat, çiğ yada pastörize olamayan süt ürünleri tüketimi dikkat çeker.  

Mortalite çok düşük neredeyse sadece kardiak komplikasyonlar nedeni ile ölüm görülür. Morbidite yüksektir. Bu spesifik olmayan klinik özellikler nedeniyle çeşitli hastalıkları taklit edebilir.  Tifo, romatizmal ateş, tüberküloz, sıtma, endokardit, histoplazmoz, ankilozan spondilit, piyelit, kolesistit, tromboflebit, kronik yorgunluk sendromu, kolajen damar hastalıkları, otoimmün hastalıklar ve tümörler ile karıştırılabilir.

KOMPLİKASYONLAR

En sık karşılaşılan fokal komplikasyonlar şunlardır:

%10 -70 osteoartiküler çoğunlukla eklemler, %2-8 genital, nörolojik, kardiyak, pulmoner ve renal

.Osteoartiküler komplikasyonlar çoğunlukla artrit olarak ortaya çıkar. Nadiren osteomiyelit (<%1) şeklindedir. yanlışlıkla romatoid olarak teşhis edilebilir

Nörobruselloz (%3-5) baş ağrısı, meningeal belirtiler, koma veya parezi. Depresyon, psikoz ve zihinsel yorgunluk nadir görülen şikayetler değildir.

BOS dan brucella kültüründe üreme şansı düşüktür. bu nedenle  seroloji testleri, özellikle indirekt Coombs testi, Brucellacapt, veya BOS dan immünosorban testi (ELISA) yapılabilir. moleküler yöntemler kullanılabilir.  tedavi ile prognoz iyidir. 

Genital komplikasyonlar orşit, epididimo-orşit servisit, salpingitis, tubo-yumurtalık apsesi ve yumurtalık dermoid kisti.

Nüks en önemli özelliklerden biri olarak kabul edilir

korunma: 

Pastörizasyon, UV, asit ortam, antiseptikler, dezenfektanlar ile öldürülebilir. Hayvan dışkısında 17 hafta, süt ve kremada 3 hafta, peynirde aylarca canlı kalabilir. 

Hastalık hayvanlarla doğrudan temas eden insanlara veya pastörize edilmemiş süt ve peynir tüketenlere bulaşır. Süt ve ürünlerinin pastörizasyonu, hayvan enfeksiyonlarının kontrolü. 

Aşı: Hayvanlar için aşı mevcutur. Zayıflatılmış bir Brucella abortus suşu ile hayvanlar aşılanır

Tanı

Çeşitli kültür ortamlarında üreyebilir.  24 ila 48 saatlik inkübasyondan sonra çoğunlukla S pürüzsüz koloniler oluşturur.  Zenginleştirilmiş kanlı agarlarda uzun süreli inkübasyon gereklidir.

Brucella, mikroskobik ve koloni morfolojisi ve serolojik testlerle tanı konur. 

Kan (en az iki set), BOS, plevral sıvı, eklem sıvıları, kemik iliği, idrar, apse ve doku örnekleri, kültür, seroloji ve moleküler testler için kullanılabilir. 

Geleneksel PCR ve ters transkripsiyon (RT)-PCR testleri

Brucella’yı klinik örneklerden doğrudan tespit edebilir.

KÜLTÜR

Kültür, laboratuvarda altın standarttır.

Geleneksel yöntemler uzun inkübasyon gerektirir.  Akut brusellozlu hastalarda kültür verimliliği daha yüksek (%40 ila %90)

Pozitif kültür kesin tanı sağlar. Kemik iliği kültürleri daha periferik kandan %15-20 daha yüksek verimlidir. Otomatik kültür sistemleri geleneksel kültür yönteminden daha yüksek verim ve hızlı üreme sağlar. 10 ila 14 günden uzun kuluçkaya gerek kalmaz. 

Kan ve çikolata ağarda %5 ila %10 CO2’nin ortam altında, 37°C’de 10 günde ürer. 

MALDI-TOF MS umut vericidir.

Brusellozun laboratuvar tanısında yaygın olarak kullanılan testler

Kültür: Pozitif ise kesin tanı sağlar; değişken verimler; Yavaş büyüme; kan kültürü aletleri

Seroloji: Tanıda en çok güvenilen yöntem.

Lam aglutinasyonu:  akut vakalarda nispeten iyi; karmaşık vakalarda yanlış negatiflik ve çapraz reaksiyona yatkın var. Rose bengal testi.

Tüp (SAT) veya mikroplaka aglütinasyon: .Yaygın olarak kullanılır; akut vakalarda nispeten iyi; 

karmaşık ve kronik durumlarda yanlış pozitif ve negatif sonuşlar görülebilir. 

Tüp testi: Wright aglütünasyon testi. 

Dolaylı Coombs testi:komplike ve kronik durumlarda iyi sonuç veriri. 

Brucellacapt testi: Son yıllarda geliştirilmiş olan bir hemaglütinasyon yöntemidir. Coombs’ yöntemine göre daha yüksek, duyarlılık ve özgüllüğü de bu yöntemlere göre daha fazladır2

ELISA: kronik ve komplike durumlarda önemlidir. Duyarlılığı ve spesifitesi yüksektir (IgG,IgM,IgA )

ve belirli

IFA…………………………………………Genel olarak ELISA gibi, ancak IgA’yı ​​tespit etmede başarısız olabilir; hızlı (2–3 saat)

Moleküler PCR, ters transkripsiyon PCR: Umut verici test, teorik olarak çok hassas ve spesifik. Pozitif

Brucella aglütinasyon testinde eşik titreleri semptomatik olarak genellikle ≥160 olarak kabul edilmiştir.

MALDI-TOF MS mikroorganizmaların çok umut verici hızlı bir yaklaşım sunuyor

ANTİMİKROBİYAL DUYARLILIKLAR

Brucella türlerinin rutin duyarlılık testi endike değildir.

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın