Anaerobic Gram pozitif koklar.

Anaerobic Gram pozitif koklar.

Anaerobik gram pozitif koklar, anaerobik enfeksiyonlardan en sık üretilen ikinci bakteri türüdür (%25-30). sınıflandırılması karmaşıktır. Önceleri morfolojilerine göre Peptokoklar ve peptostreptokoklar olarak sınıflandırılmış  peptokoklar kümeler halinde görülürler. Peptostreptokoklar zincirler halinde. Daha sonraları yapılan moleküler çalışmalarla dört Peptococcus türünden sadece P.  niger  peptokoklarda kalmış, diğerleri peptostreptokoklara aktarılmıştır. 

Son zamanlarda yapılan sınıflamaya göre önemli anaerobik Gram pozitif koklarda yer alan önemli cinsler, Peptostreptococcus, Finegoldia, Parvimonas, Anaerococcus ve Peptoniphilus’u içerir. Diğer bağlantılı bakteriler ise  Gallicola, Murdochiella, Atopobium, Anaerosphaera, Sarcina, Coprococcus ve Ruminococcus (Blau- tia) olarak kabul edilmiştir. 

Anaerobik Gram pozitif koklarla görülen enfeksiyonlar genellikle polimikrobiyaldir. Saf kültür olarak izole edilenler esas olarak Finegoldia magna’yı içerir, ancak Parvimonas micra, Peptostreptococcus harei ve Peptostreptococcus anaerobius gibi diğer türler de ortaya çıkar. Bireysel tiplendirme rutin laboratuvarlarda genellikle tanımlama zorluğu, sürenin zaması, daha önceden tedavinin başlamış olması gibi sorunlar nedeni ile yapılmamaktadır. Sonuçlar anaerop gram pozitif kok olarak çıkarılmaktadır.

Diğer benzer klinik olarak anlamlı anaerobik koklar arasında Veillonella türleri (gram-negatif koklar) ve mikroaerofilik streptokoklar (aerotolerant) bulunur.

Anaerop gram pozitif koklar insan ağız, gastrointestinal, vajina, deri, idrar yolları ve bağırsak florasının üyeleridir. Bu nedenle numuneler alınırken bu bakterilerin bulaşmasını önlemek zordur. cilt kontaminasyonuna neden olur.

İmmün direnci düşük kişilerde sıklıkla derin yerleşimli yumuşak doku enfeksiyonları, kadın genital yol enfeksiyonları, kemik, eklem enfeksiyonları, beyin, karaciğer, meme ve akciğer apselerine neden olabilir.

İzolasyon ve tanımlama

Anaerobik kültür ortamı gereklidir. anaerobik agar yada kanlı agara ekilerek anaerobik ortamda 48-saat 7 gün 36-37 0C da inkübe edilirler. 

Doğru tanımlama için sodyum polianetol sülfonat (SPS diski) ile inhibisyon, pigment üretimi, nitrat indirgeme, üreaz üretimi, indol testi ve diğer biyokimyasal tanımlama testleri ve proteolitik enzim profillerinin analizi gereklidir. 

Karbonhidrat fermantasyonu ve gaz-sıvı kromatografisi ile uçucu yağ asitlerinin tespiti de sınıflandırma kullanılan diğer yöntemlerdir. Anaeropların tesbiti için çoklu enzim ve biyokimyasal testler yapan ticari kitler geliştirilmiştir. 

16S rRNA gen dizilimi oldukça doğru tiplendirme yapar.

Matris destekli lazer desorpsiyon iyonizasyon uçuş süresi kütle spektrometrisi (MALDI-TOF MS), klinik örneklerden izole edilen bakterilerdeki proteinlerin tespiti için de kullanılabilir. 

Peptococcus:

P. niger

Peptostreptococcus

P. anaerobius

P. asaccharolyticus P. barnesae

P. harei

P. heliotrinreducens

P. hydrogenalis P. indolicus

P. ivorii

P. lacrimalis

P. lactolyticus P. magnus

P. micros

P. octavius

P. prevotii 

P. tetradius 

P. vaginalis

P. stomatis

P. russellii

Finegoldia:

F. magna

Parvimonas (Micromonas):

P. micra

Anaerococcus: 

A.hydrogenalis 

A. lactolyticus

A. octavius A. prevotii

A. tetradius

A. vaginalis

  1. A.murdochii

A. senegalensis

Peptoniphilus:

P. asaccharolyticus

P. harei

P. lacrimalis

P. indolicus P. ivorii

P. gorbachii P. olsenii

P. methioninivorax P. tyrrelliae

P. coxii

P. duerdenii

P. koenoeneniae 

Gallicola:

G. barnesae

Murdochiella:

M. asaccharolytica

Atopobium:

A. parvulum

A. aminiphila

Anaerosphaera:

A. parvulum

Coprococcus:

C. eutactus 

Sarcina:

S. maxima

S. ventricul

Ruminococcus Blautia:

R. productus

B. producta

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın