Actinobacillus
Actinobacillus, tekli, ikili, nadirende zincir şeklinde görünen, fakültatif anaerop, Gram negatif, hareketsiz, sporsuz, küçük basillerdir. İndol negatif, galaktozidaz ve üreaz pozitiftir. Nitrat redüksiyonu yaparlar. Bipolar boyanma eğilimi gösterirler. Gram boyamada kok ve basiller şeklinde *mors alfabesi (noktalar ve çizgiler) gibi görünür. Pili ve kapsül, birkaç Actinobacillus pleuropneumoniae suşunda bulunur, diğer türlerin yüzeyinde slime tabakası tespit edilir. Slime tabakası bakteri kolonilerinin yapışkanlığını destekler, kimyasal dezenfektanlara, antibiyotiklere ve kurumaya karşı direncini sağlar. Bu bakteriler solunum, sindirim ve genital sistemde kommensalir. Her zaman mukus membranlarla birliktedir.
Actinobacillus pleuropneumoniae ve A. suis hariç Actinobacillus suşları mac Concey agarda iyi ürer. 5 -10% CO2li ortamda 37°C’de 24 saatte ürerler.
Koloniler viskoz, agara yapışıktır. Pürüzsüz kolonileri kubbe şeklindedir ve ışık altında mavimsidir.
RTX ailesinden por oluşturan protein toksinleri vardır. Sitotoksik ve sıklıkla hemolitik aktiviteye sahiptirler. RTX adı (toksin içinde tekrarlar), toksin proteinlerinin C-terminalinde bulunan glisin ve aspartat bakımından zengin tekrarları ifade eder. Özellikle Pasteurellaceae familyasının türlerinde yaygındırlar.
Actinobacillus hominis and A. ureae insanda fırsatçı patojendir. A. equuli, A. lignieresii, A. pleuro pneumonia ve A. suis hayvanlarda enfeksiyon yapar.
Actinobacillus lignieresii, koyun ve sığırlarda aktinomikoza benzeyen *dokularda sülfür granüllerinin oluştuğu, granülomatöz bir hastalık olan aktinobasilozise neden olur. İnek veya koyun ısırığı veya hayvanla temas sonrası görülen birkaç insan yumuşak doku enfeksiyonu bildirilmiştir. Actinobacillus equuli ve A. suis, atlarda ve domuzlarda çeşitli hastalıklara neden olur; insan enfeksiyonları özellikle *at veya domuz ısırıkları veya onlara temastan kaynaklanır. Her iki tür de nadiren de olsa insan üst solunum yollarından izole edilmiştir.
Actinobacillus ureae, özellikle alt solunum yolu hastalığı olan insanların solunum yollarında kommensaldir. Aynı zamanda travma veya cerrahi sonrası bağışıklığı baskılanmış hastalarda menenjit ve diğer enfeksiyonların etkeni olarak bulunmuştur. A. hominis de bu tür hastalardan izole edilmiştir ancak nadiren kommensal olarak da ortaya çıkar.
Bazı Actinobacillus spp. MALDI-TOF MS, A. ureae, VITEK 2 ID-NH kart veritabanında bulunmaktadır.