Antrakoid basiller
Şarbon dışındaki basillus türleri topluca antrakoid basil olarak adlandırılır.
B. cereus dışında çoğu patojenik değildir ve laboratuvar kültürlerinde yaygın olarak kontaminantlardır.
Kuru buruşuk koloniler oluşturması gibi şarbon basillerine genel bir benzerlik gösterirler ve Gram boyamada spor taşıyan gram pozitif basil zincirleri olarak görünürler.
Hareketli kapsülsüz, kısa zincirli, 45 derece üreyen, gama faj direncine sahip, hemolizli koloniler üretebilen özellikleri ile Şarbon basilinden farklıdır.
Bacillus cereus
B cereus, B anthracis’e benzer ancak kapsülü yoktur. Normalde toprakta, suda ve bitki örtüsünde bulunur. Sebze, süt, tahıllar, baharatlar, et ve kümes hayvanları gibi gıda maddelerinden de yaygın olarak izole edilir.
İnsanda gıda zehirlenmesinin önemli bir ajanıdır. Gıda zehirlenmesine bağlı gastroenterit, Göz travmasını takiben şiddetli keratit ve panoftalmi ve nadiren intravenöz kateter aracılı sepsis, endokardit, menenjit, osteomiyelit ve pnömoni gibi sistemik enfeksiyonlara neden olur.
Gastro enterit formu, kontamine et veya sebzeler yoluyla bulaşır ve alındıktan 8 ila 24 saat sonra ortaya çıkar.
İki tür toksin üretir:
İshal toksini (ishal tipi gıda zehirlenmesine neden olur)
Emetik (kusturucu) toksin: hazır toksindir. toksin (kusturucu tip gıda zehirlenmesine neden olur) genellikle pirinçlerde ürer. S. aureus enterotoksine benzer. Isıya dayanıklıdır. semptomlar 6 saat içinde ortaya çıkar. Bulantı, kusma ve karın kramplarına ile seyreder.
İshal toksini: bağırsağa girdikten sonra salgılanır, dolayısıyla kuluçka süresi daha uzun 8-16 saat sürer. Adenilat siklazın uyarılması, cAMP üretimi, sıvı kaybı ve ishal ile sonuçlanır.
Laboratuvar Teşhisi
Teşhis, şüpheli gıdadan alınan kültür örneklerine dayanır. B cereus, kanlı agarda inkübasyondan sonra büyük, gri, düzensiz “antrakoid” koloniler oluşturur.
Tedavi
Tedavi semptomatiktir. Yiyeceklerin uygun şekilde soğutulması önemlidir.
Pişmiş pirinç uzun süre sıcak tutulmamalıdır.
Bacillus cereus klindamisin, eritromisin, vankomisin, aminoglikozitler ve tetrasikline duyarlıdır. Penisiline (β-laktamaz üreterek) ve trimetoprim’e dayanıklıdır.
Bacillus thuringiensis
B. cereus ile yakından ilişkilidir ve bazen gıda zehirlenmesine neden olabilir. Ayrıca sivrisinek kontrolü için larvisit ajan olarak kullanılır.
Sterilizasyon Kontrolü için kullanılan bacillus sporları:
Bacillus türleri, sterilizasyon işleminin etkinliğini kontrol etmek için biyolojik indikatör olarak kullanılır.
Bacillus stearothermophilus (Geobacillus stearothermophilus), otoklav, hidrojen peroksit gaz plazma sterilizatörü ve sıvı asetik asit için kullanılır.
otoklavlarda ve 15 dakika boyunca 121°C ila 132°C arasında nemli ısıya maruz bırakılır. Daha sonra üremek için 37°C’deki ortama yerleştirilirler. Ürerse otoklavın arızalıdır.
Benzer şekilde, kuru ısıyla sterilizasyonu izlemek için B subtilis sporları kullanılır (171°C 1 saat veya 160°C 2 saat).
Bacillus atrophaeus, etilen oksit sterilizatörü ve kuru ısı sterilizatörü için kullanılır.
Bacillus subtilis
Endüstriyel Kullanım:
Temizlik maddesi olarak kullanılır (deterjan). Bacillus subtilis proteazlar üretir. Bu enzimin proteinleri parçalama özelliği deterjanlarda kullanımına neden olmuştur.
Kağıt ve tekstil endüstrilerinde: Nişastayı parçalayan amilaz üretir.
Pestisit endüstrisinde: Bitkileri mantarlara karşı korumak için kullanılır.
Gıda endüstrisinde: Fermantasyona yardımcı olur.