Acinetobacter
Gram negatif, hareketsiz, oksidaz negatif, zorunlu aerobik, kısa basil-kokobasillerdir. Gram boyamada, genellikle çiftler halinde görünürler ve alkolle renksizleştirme işleminde renklerinin giderilmesi zor olabilir, bu da Acinetobacter’lerin yanlışlıkla Gram pozitifmiş gibi görünmesine neden olmaktadır.
Toprakta, suda yaygındır. Nadiren sağlıklı insanların deri ve mukozalarında da bulunur. Özellikle hastanede yatan hastaların ciddi patojenleri olarak görülür. Kolonizasyon enfeksiyondan daha yaygındır. Acinetobacter baumannii sıklıkla nazokomiyal septisemisi, pnömoni, bakteri üri ve yara enfeksiyonu etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. A. baumannii enfeksiyonlarında giderek artan antimikrobiyal direnç nedeniyle ile ölüm oranı bazı popülasyonlarda %35’e ulaşabilir.
Laboratuvar Tanısı
Oksidaz negatifliği, hareketsiz ve nitrat redüksüyonu negatif oluşu ile Acinetobacter, Pseudomonas’dan kolaylıkla ayırt edilebilir. Kristal viyole emilimi nedeniyle MacConkey agar üzerinde karakteristik morumsu koloniler üretebilirler, ancak laktozu fermente etmezler. 50’den fazla tür bilinmektedir. Biyokimyasal olarak ayrımı zordur. Glikoz oksitleyici (sakkarolitik), hemolitik olmayan klinik suşlar **A. baumannii olarak sınıflandırılır. Glukoz oksitlemeyen (asakarolitik suşlar) ve hemolitik olmayan suşlar *Acinetobacter lwoffi olarak kabul edilir. Asakarolitik ve hemolitik olanlar ise *Acinetobacter haemolyticus olarak sınıflandırılmıştır. Klinikte sıklıkla enfeksiyona neden olan tür A. baumannii kompleksinin üyeleridir; bunlar antimikrobiyallere de en dirençli gruptur. Mikroskopide gram pozitife kaçan gram negatif kokobasil, TSI de non fermenter görünüm, oksidaz negatif oluşu tanımlamada önemli yardımcı özelliklerdir. Biyokimyasal testlere dayalı ticari tanımlama kitlerinin veri tabanlarında da mevcuttur.
Antimikrobiyal Duyarlılık
Antibiyotik duyarlılık testleri ülkemizde, Amerikan (CLSI) veya Avrupa (EUCAST) standartları kullanılarak yapılmaktadır. Bu standartlarda önerilen antibiyotikler test edilmelidir. Acinetobacter suşları çoklu ilaç direnci geliştirme eğilimindedir. Giderek daha çok hastanede Acinetobacter baskın hastane patojeni haline gelmiştir. Ciddi enfeksiyon kontrol önlemleri çok önemlidir.