Yaşam döngüsü:Kist ve trofozoit formları vardır. kistler ile fekal oral bulaşır. trofozoitlr barsakta yaşar. hayta ile atılsalarda dışarda yaşamaya devam edemez ölürler. Gayta ile atılan kist formu dış ortama dayanıklıdır. bulaşlı yiyeceklerle insanlara bulaşır. Trofozoit ve kist formunun morfolojik yapısı E. dispar’ınkiyle aynıdır ve boyutları farklıdır. Trofozoitler 4-12 μm, kistler 5-10 μm arasında değişir.
Trofozoitler eritrosit içermezler. E. dispar’a göre daha yavaş hareket ederler. Nükleer ve sitoplazmik özellikler, iki istisna dışında E. histolytica’da görülenlere çok benzer. Olgun kist dört çekirdek içermesine rağmen sıklıkla kistler sadece bir veya iki çekirdek içerir. E. hartmanni’nin olgun kistleri kromatoid çubuklarını koruma eğilimindedir, bu genellikle karakteristiktir. E. histolytica /E. dispar’da görülmez.
Kromatoid çubuklar, E. histolytica ve E. dispar’dakilere benzer ancak daha küçük ve daha çoktur.
E. hartmanni ve E. histolytica /E. dispar arasındaki ayırım tür düzeyinde farklılık öncelikle boyuta bağlıdır, bu nedenle laboratuvarlarda kalibre edilmiş mikroskoplar kullanmalıdır.
Klinik Hastalık
E. hartmanni’nin patojenik olmadığı kabul edildiğinden, tedavi tavsiye edilmez.